Lubisz kalarepę, a co to właściwie jest ?

Co to jest kalarepa ?

Kalarepa to rodzaj kapusty, którą często spożywa się na surowo. Ma słodką, chrupiącą konsystencję i może być spożywany w sałatkach lub jako dodatek.

Kalarepa nosi również nazwy takie jak boćwina, kapusta rzepakowa, kapusta szwajcarska i rzepa amerykańska. Powstała na Bliskim Wschodzie i została przywieziona do Europy przez podróżujących mnichów w XII wieku.

Nazwa Kalarepa pochodzi od niemieckiego słowa Kohl Rabe oznaczającego „rzepa kapuściana”

Jakie są rodzaje kalarepy ?

Ma bulwiastą łodygę z jadalnymi liśćmi i zielonymi lub fioletowymi łodygami.

Istnieje wiele różnych rodzajów kalarepy, w tym kalarepa purpurowa, zielona, czerwona.

Jak się hoduje kalarepę ?

Kalarepa uprawiana jest w strefach umiarkowanych Ziemi. To warzywo jest małe i lekko okrągłe.

Rośliny kalarepy potrzebują pełnego słońca, ponieważ wytwarzają liście za pomocą fotosyntezy.

Rośliny rosną w temperaturze 20-30 stopni Celsjusza, więc nie będą dobrze rosły w cieplejszych warunkach pogodowych, ponieważ potrzebują chłodnych temperatur, aby dobrze rosły.

Rośliny kalarepy potrzebują dużo składników odżywczych, dlatego zaleca się podawanie im kompostu lub obornika

Jak długo trwa wyhodowanie kalarepy?

Rozwój kalarepy może zająć od dwóch tygodni do miesiąca.

Jest to roślina na chłodną pogodę i należy ją sadzić wczesną wiosną, ale można ją również sadzić w środku zimy, jeśli zostanie przyniesiona do domu na zimę.

Image by utroja0 from Pixabay

Dodaj komentarz