Chcesz mrozić owoce, ale nie wiesz do czego zacząć. Mamy odpowiedź

Image by Bernadette Wurzinger from Pixabay

Jaka jest najlepsza metoda zamrażania owoców?

Mrożone owoce to świetny sposób na ich długie przechowywanie. Przy tak wielu opcjach może być trudno zdecydować, jaki jest najlepszy sposób ich zamrożenia.

Różne rodzaje owoców mają różny poziom wilgoci i cukru, dlatego przed podjęciem decyzji ważne jest, aby wiedzieć, jaki rodzaj zamrażasz.

– W przypadku wodnistych owoców, takich jak truskawki, maliny i jagody, najlepszą metodą jest rozłożenie ich na tacy z papierem pergaminowym lub papierem woskowanym, a następnie zamrożenie ich przez kilka godzin

– W przypadku mniej wodnistych owoców, takich jak banany i mango, najlepszą metodą jest pokrojenie ich w plastry przed zamrożeniem na tacy pokrytej pergaminem lub papierem woskowanym.

Jakie owoce mogą być mrożone ?

Owoce, które można zamrozić to jabłka, gruszki, winogrona, jagody, truskawki, cytrusy i melony.

Proces mrożenia owoców pozwala zachować ich walory smakowe i odżywcze.

Jakich pojemników do przechowywania używać do mrożenia owoców?

Najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, że wybrany pojemnik nie powinien być wykonany z metalu, ponieważ spowoduje to, że owoce będą zbyt zimne i brązowieją. Dobrą alternatywą jest plastikowy.

Jak długo owoce mogą pozostać w zamrażarce, zanim zaczną tracić na jakości?

Jakość mrożonych owoców będzie zależeć od temperatury, w jakiej są przechowywane. Ogólnie rzecz biorąc, im niższa temperatura, tym lepsza jakość.

W celu długotrwałego przechowywania owoce należy przechowywać w zamrażarce w temperaturze -18°C (-0,4°F) lub niższej.

Jeśli jednak zamrażarka nie jest wystarczająco zimna, nadal możesz zamrozić owoce, umieszczając je w zamkniętej torbie.

Dodaj komentarz